Facebook link
Jesteś tutaj:
Powrót

Żywe Muzeum Obwarzanka Kraków

Żywe Muzeum Obwarzanka Kraków

kosz z obwarzankami

ul. Paderewskiego 4, 31-150 Kraków Region turystyczny: Kraków i okolice

tel. +48 123577322
tel. +48 600797528
Jadała go królowa Jadwiga i rycerze przed bitwą pod Grunwaldem. Krakowski obwarzanek ma wiekową renomę i niepodważalną pozycję. A jeśli chcecie zobaczyć, jak powstaje ten najpopularniejszy symbol Krakowa, macie okazję. W Żywym Muzeum Obwarzanka poznacie jego historię i spróbujecie swoich sił w roli piekarza. Gotowi?

Koniecznie trzeba je obwarzyć. Wszak to jedyny wypiek na świecie, który przed wsadzeniem do pieca należy sparzyć wrzątkiem. Tylko tak osiągnie doskonały smak, który dał mu należne miejsce w kulinarnej historii Krakowa. Piekarze, którzy na mocy przywileju, mogli go sprzedawać, należeli do elity miasta. Nic dziwnego, wszak był on ulubioną przekąską królowej Jadwigi i ratunkiem rycerzy, którzy posilali się nim przed bitwą pod Grunwaldem (legendy mówią, że król Władysław Jagiełło nakazał, by w miejsce batalii z Krzyżakami wyruszyło 16 wozów z preclami).

Zdaje się być banalny, bo prócz mąki, osolonej wody i drożdży, potrzebuje tylko miłości. No może jeszcze odpowiedniego skręcenia w pukle i posypania sezamem, czarnuszką, bądź solą. Ale nie dajcie się zmylić. O tajemnicach piekarskich i sposobach wypiekania obwarzanka dowiecie się w Żywym Muzeum Obwarzanka. Wizyta w tym miejscu to godzinne warsztaty (także w j.angielskim), z częścią edukacyjną oraz praktyczną, po której każdy uczestnik bez wyjątków wyjdzie z własnoręcznie zrobionym obwarzankiem. Warto wcześniej sprawdzić kalendarz pokazów i zarezerwować dla siebie miejsce. Zabierz rodzinę i wpadaj.


Powiązane treści