Facebook link
Jesteś tutaj:
Powrót

Restauracja Albertina Kraków

Restauracja Albertina Kraków

Okrągły, nakryty stół z kwiatami na stole w restauracji Albertina w Krakowie. Z tyłu inne stoliki na tle ceglanej ściany.

ul. Dominikańska 3, 31-043 Kraków Region turystyczny: Kraków i okolice

Zlokalizowana tuż obok placu Dominikańskiego Albertina mocno trzyma się w czołówce krakowskich restauracji z tak zwanej wyższej półki.

Świadczą o tym przede wszystkim powracający goście, ale i liczne nagrody i wyróżnienia. Ta działająca od kilku lat restauracja może pochwalić się rekomendacją Slow Food Polska, posiada dwie czapki od Gault&Millau.

Gault & Millau znany też jako „żółty przewodnik” to sławny na całym świecie i bardzo wpływowy przewodnik po restauracjach, który w 1965 roku stworzyło dwóch francuskich krytyków kulinarnych – Henri Gault i Christian Millau. Oceny w Gault & Millau wyrażone są w skali czapek, gdzie jedna czapka to najniższa przyznawana ocena, podczas gdy pięć czapek to ocena maksymalna.

Karta menu budowana jest tu w oparciu o świeże, sezonowe produkty, dostarczane przez zaprzyjaźnionych, niedużych dostawców, a w restauracji od początku kultywuje się przyjemność jedzenia w połączeniu ze świadomie dobranym winem. Albertina kocha polskie wina i widać to w karcie. Znajdziemy tu etykiety z Domu Bliskowice, Srebrnej Góry, Winnicy Turnau, Winnicy Jakubów, a także z Winnicy Wieliczka, która przygotowała nawet specjalnie na zamówienie restauracji wino Albertina Chardonnay. W Albertinie elegancki minimalizm wnętrz przełamują akcenty kwiatowe i roślinne. Jednak prawdziwą perełką, na której warto zawiesić oko, są przepiękne grafiki Edwarda Dwurnika, przedstawiające Kraków w sposób bajkowy i zabawny.


Powiązane treści