Back

Oscypek

Oscypek

Oscypek
Najbardziej rozpoznawalna marka Małopolski. Ser owczy, twardy, typu wołoskiego, „pucony”, czyli wygniatany ręcznie w niezmienionej formule, na Podhalu, na halach górskich w okresie letniego wypasu owiec, od maja do września każdego roku. Oscypek ma archaiczny kształt wrzeciona, jasnozłotą, błyszczącą skórkę i wyrazisty, wędzony, lekko słony smak. Wyrób o tradycji sięgającej XV w. należy dziś do europejskiej kategorii produktów oznaczonych „Chronioną Nazwą Pochodzenia” i korzysta z ochrony unijnego prawa. Prawdziwy towar z wysokiej półki – szlachetnego smaku i barwy nabiera leżakując w dymie paleniska, na żerdziach umieszczonych pod samym dachem bacówki. Chciałoby się powiedzieć: dla koneserów!
Najbardziej rozpoznawalna marka Małopolski. Ser owczy, twardy, typu wołoskiego, „pucony”, czyli wygniatany ręcznie w niezmienionej formule, na Podhalu, na halach górskich w okresie letniego wypasu owiec, od maja do września każdego roku. Oscypek ma archaiczny kształt wrzeciona, jasnozłotą, błyszczącą skórkę i wyrazisty, wędzony, lekko słony smak. Wyrób o tradycji sięgającej XV w. należy dziś do europejskiej kategorii produktów oznaczonych „Chronioną Nazwą Pochodzenia” i korzysta z ochrony unijnego prawa. Prawdziwy towar z wysokiej półki – szlachetnego smaku i barwy nabiera leżakując w dymie paleniska, na żerdziach umieszczonych pod samym dachem bacówki. Chciałoby się powiedzieć: dla koneserów!
The most recognized brand of Małopolska. Sheep milk cheese, hard, Wallachian style, made through “pucenie”, a traditional hand pressing technique, produced on the mountain pastures of Podhale during the summer sheep pasturage, from May to September each year. Oscypek has an archaic shape of a spindle, a light golden, shiny skin and a distinctive, smoked, slightly salty taste. It is a product with tradition dating back to the 15th century, belonging to the European category of products labelled “Protected Designation of Origin” and protected by EU law. This truly top-range gourmet specialty acquires its noble taste and hue while lying in the smoke from hearth, on perches situated just below the roof of a shepherd’s hut. One is tempted to say: for connoisseurs only!

Play Play

Other articles